Fenerbahçe Başkanı önerisini şu sözlerle anlattı: “Futbolun mali ve ekonomik hakları, kulüpler tarafından oluşturulan yeni bir yapıya devredilecek ve federasyon sadece organizasyondan sorumlu kalacaktır.”
Hürriyet'in haberine göre Fenerbahçe ve Kulüpler Birliği Başkanı Aziz Yıldırım, Türkiye’de futbolun kurumsal yapısının orta vadede önemli değişikliklere uğrayacağını söyledi. Fenerbahçe Kulübü’nün aylık dergisinin şubat sayısındaki yazısında devrim niteliğinde önerilerde bulunan Yıldırım, Türk futbolunun yönetimi için İngiltere modelini örnek gösterdi.
Yıldırım şunları kaydetti:
Kaçınılmaz evrim
“Futbolun mali ve ekonomik hakları, bu hakların gerçek sahibi olan ve kulüpler tarafından oluşturulan yeni bir yapıya devredilecek ve federasyon sadece organizasyondan sorumlu kalacaktır. Bu kaçınılmaz bir evrim olup futbolun tüm aktörlerinin bu değişime hazırlanması gerekmektedir. F.Bahçe de bu değişime hazırlanmakta ve daha bugünden birçok uygulaması ile bu yönde adımlar atmaktadır.”
Hayalci değilmişim
Aziz Yıldırım, ‘Yayın haklarının değeri 400 milyon dolara ulaşacak’ şeklinde konuştuğunda kendisini hayal görmekle itham edenlerin, geçen ay yapılan yayın ihalesinde yanıldığını da kaydetti. Yıldırım ayrıca, UEFA kriterlerinin bir an önce uygulamaya geçirilmesi ve yabancı oyuncu sınırlamasının kaldırılması isteğini tekrarladı.
Premier Lig ve Bundesliga nasıl yönetiliyor
AZİZ Yıldırım’ın örnek gösterdiği İngiltere Premier Ligi’ni, o sezon mücadele eden 20 kulübün ortak olduğu ‘Premier League’ adlı şirket yönetiyor. Bu ülkede Futbol Federasyonu, ligin sadece hukuksal yanına bakıyor. Organizasyonun ticari yönünü ise, kulüplerin kurduğu Premier League şirketi düzenliyor. Gelir kaynaklarının nasıl paylaşılacağına da kurdukları şirket aracılığı ile yine kulüpler karar veriyor. Almanya’da da Bundesliga’nın ticari boyutunu, DFL Sports Enterprises adlı şirket yürütüyor. Pazarlama ve yayın gelirleri bu şirket üzerinden kulüplere aktarılıyor.
Levent Bıçakcı
(Futbol Federasyonu eski başkanı)
Önce siyaseti spordan ayırmalıyız
SAYIN Aziz Yıldırım’ın söylediklerine katılıyorum. Futbolda ileri gitmiş Avrupa ülkelerinde uygulanan sistem bu zaten. İngiltere’de, Almanya’da böyle. Türkiye’de de uygulanmaması için bir sebep yok. Yeter ki, gerçekten isteyelim. En önemli nokta sporun siyasetten ayrılmasıdır. Türkiye’de bu şekilde olamadığı için spor siyasetle birleşiyor. Biz hem ‘Futbol Federasyonu’na özgürlük’ diyoruz hem de kulüplerin yönetimini siyasete terkediyoruz, belediyelere veriyoruz.